Fastlane MX Decals - Monteringsguide

Værktøj
Det første vi skal gøre, er at sikre at vi har det fornødne værktøj, det hjælper ikke noget at prøve med det forkerte værktøj, for chancen for at du ødelægger dine stafferinger er stor.
Så før vi begynder monteringen skal vi have fundet det rigtige værktøj.
Hos Fastlane MX Decals bruger vi følgende når vi montere:
En varmepistol ( føntørrere bliver ikke varme nok)
En skraber med filt
En monteringshandske
En mikrofiberklud ( to hvis du bruger brugte skjolde)
Surface cleaner (Bremserens eller isopropryl kan også bruges)
Adhesive remover (hvis det er brugte skjole, til limrester)
Et par gummihandsker
En skarp hobbykniv
Vi sælger både værktøj som kit og som løsdele
Du må endelig ikke benytte sæbevand når du montere stafferinger, materialet er ikke produceret til at kunne monteres med sæbevand, og der er risiko for at ødelægge limen samt at de får dårlig holdbarhed

Afrensning
Før vi begynder monteringen skal vi sørge for at vores skjolde er helt rene, det samme gælder iøvrigt dine fingre, hvis du har beskidte fingre, vil du risikere at overfører skidtet til limen, og dine stafferinger vil ikke holde ret godt.
Når plastikken kommer fra fabrikken er den ofte behandlet med silikone for at de skinner når de når frem til kunden, men silikone er limen på dine stafferingers største fjende, så den skal vi sørge for at rense helt af inden montering.
Hvis det er brugte skjolde skal vi selvfølgelig sørge for at få al lim og skidt af Rengør dine skjolde grundigt med dit middel fra step 1 de steder, hvor dine stickers dækker. Silikone overfladen skal gøres mat, og der må ikke efterlades lim, olie eller andet skidt før montering.
Det er også vigtigt dine hænder er helt rene.
Når du skal afrense din plastik er det vigtig du sprøjter i din klud og ikke direkte på overfladen, det sviner frygteligt og det er vi ikke interesseret i.
Tag nu dine gummihandsker på og tag din surface cleaner, sprøjt på kluden , og afrens dine skjolde godt og grundigt, hellere brug 5 minutter for meget end for lidt.
Overfladen bliver mat at se på når de er afrenset.
Hvis du bruger brugte skjolde skal du tage en ren klud og sprøjte din adhesive remover på kluden, og rens din plastik af for alt hvad der måtte sidde af lim, herefter tager du en ny klud og renser skjoldene med Surface Cleaner.
Det er meget vigtig at du ikke bruger samme klud da Surface cleaner opløser Adhesive removeren , og det kan også give irritation at bruge over længere tid Husk derfor at bruge gummihandsker.



Montering
Vi er nu nået til monteringen af vores stafferinger og om du vil montere dine stafferinger på løse skjolde, eller monteret på din maskine er helt op til dig.
Ofte er det dog nemmeste når de er monteret på maskinen, da det giver stabilitet, og noget modstand til skjoldene, da de løst liggende godt kan flytte på sig.
Nu skal vi sikre os at stafferingen passer til det stykke plastik vi forsøger at montere det på, det kan også give en indikation om hvordan du skal montere det, om der er fordybninger eller måske et bolthul der skal tages højde for, ofte er bolthuller gode at centrerer stafferingen omkring før resten monteres.
Hold eller læg din stafferinger på det stykke plastik du vil montere det på, tjek at den ligger lige og at stafferingen passer som den skal.
Nu skal vi have fjernet noget af bagpapiret for at kunne montere det, det er dog vigtig du aldrig fjerner al bagpapiret da dette kan gøre din staffering falder ned og sætter sig fast(den kan godt holde til at du løfter den af igen, men sker det flere gange kan du ødelægge limen) og er svær at centrerer.
Vi anbefaler at du fjerner en stribe på ca. 2 cm fra bagpapiret som vist på billederne, denne teknik kan bruge på alle stafferingerne uanset hvor de skal monteres, nogle gange kan det dog være nemmere at bukke hjørnet af bagpapiret rundt, hvis du skal starte fra en kant, et bolthul eller et hul i plastikken.
Når du har fjernet et stykke af bagpapiret tager du din monteringshandske på ( denne gør du ikke brænder fingrene på folien når den varmes op, og så er det ofte nemmere at trykke luftbobler ud med en finger end med en skraber) og så skal vi have centreret stafferingen igen, dette gøres ved at lægge den ene halvdel ned på plastikken, tjekke at det passer hvor du gerne vil have den(igen kan du placere din staffering efter evt. bolthuller eller en kant på din plastik) og så kører du din finger igennem stykket hvor vi har fjernet bagpapiret så vi får trykket stafferingen fast og trykket luften ud.
Herefter fjerner du fingeren fra den ene halvdel af stafferingen og skraber den på, enten med din finger eller en skraber og så gentager du det samme på modsatte side.
Skulle der opstå en luftboble, kan du forsigtig trække stafferingen af indtil du når luftboblen, herefter bruger du skraberen eller din finger og montere stafferingen igen.
Stafferingen er udstyre med det vi kalder AIR-Release, som betyder at luft er ralativt nemt at få ud.
Når du skal montere stafferinger skal du være opmærksom på at skjoldene buer i flere retninger og ofte har fordybninger, dette giver folien stress og det skal vi prøve at udligne, her er den rigtige måde at bruge Feeding og IKKE Bridging(læs om forskellen længere nede på siden). det er samtidig en god idé at bruge varmepistolen til at varme stafferingen lidt op steder hvor det buer meget, da det gør den lidt mere fleksibel og den er lavet til at kunne varmes op flere gange og trækkes i.
Vi anbefaler at du bruger din varmepistol på buede flader og skarpe kanter gør det dog forsigtigt så stafferingen ikke bliver for blød og strækker sig for meget, dette ødelægger både stafferingen og farverne


Afslutning
Til slut har vi et par ting vi skal sørge for, så dine stafferinger holder længer og du stolt kan vise den frem i ryttergården.
Sørg for at varm alle kanter en ekstra gang, så vi sikre at limen varmes korrekt op og opnår sin korrekt klæbeevne.
Dine stafferinger må ikke stikke ud over skjoldene, da det nedsætter levetiden og kan gøre de løsner sig hurtigt.
Tag derfor din hobbykniv og trim kanterne så det ikke stikker ud over skjoldene nogle steder.
Vi anbefaler at du lader dine stafferinger klimatisere sig i mindst 48 timer ved stuetemperatur inden du tager ud og kører. Hvis ikke de får lov at sætte sig og klimatisere kan du risikre at de springer ved f.eks stenslag.
Bridging VS Feeding

Bridging
Bridging er den forkerte måde at montere stafferinger på, især når det kommer til motocross vinyl og laminater.
Da det er en kalandreret polymer vinyl, har den ikke de samme egenskaber som en støbt vinyl.
Den kan ikke strække sig så meget og har meget hukommelse, hvilket betyder, at den ønsker at vende tilbage til sin oprindelige form: flad.
Bridging sker, når du påfører vinylen direkte over en fordybning og derefter tvinger den ind/ned i fordybningen.
Med denne metode strækker og udvider du vinylen til dens endelige form.
Når den begynder at skrumpe, vil den gerne tilbage til sin oprindelige form. Klæberen kan ikke klare belastningen, og stafferingen løfter sig.

Feeding
Feeding er den korrekte måde.
Det betyder, at du allerede har gjort en indsats for at tilpasse vinylen til formen i stedet for at bygge bro(bridging) over fordybningen og tvinge den ind.
Da du fodrer den ind, er der lidt eller ingen stress i vinylen, og den løfter sig ikke.
Det er lidt sværere at monterer på denne måde, men det vil øge levetiden og kvaliteten markant.
Jo mindre stress der er i vinylen, jo bedre holder den.
Mange gange, når du ser stafferinger monteret på en motocrossmaskine, vil du være i stand til at få øje på et par områder, hvor den har løftet sig. Dette er for omkring 80 % en monteringsfejl ved at gøre det forkert.
Undgå at begå den samme fejl og invester tid i at gøre det rigtigt.
Hvis de forsænkede områder på denne bagskærm var tvunget ned, ville den have løsnet sig inden for et par dage eller efter en dag med kørsel på en varm dag.
